Sain syntymäpäivälahjaksi kauan odottamani viimeisen Harry Potter-kirjan. Harry Potter and the Deathly Hallows oli juuri sitä, mitä pitikin; kirja, joka vei minut muutamaksi päiväksi toiseen maailmaan tapaamaan vanhoja ystäviä ja saamaan uskoa oikeudenmukaisuuden voittoon. Kirjan lukemisen jälkeen olen tehnyt surutyötä luopuessani velhomaailmasta ja rakastetusta Harrysta. Selvillä vesillä en ole vieläkään vaan on ollut pakko tarttua sarjan aiempiin teoksiin lievittääkseni luopumisen surua. Näin sitä kohta nelikymppinen, itseään ihan järkevänä pitävä, upposi ihan täysin ja paatoksella satumaailmaan. Ja väitän, että se on vaan hyvä asia. Jokaisella pitäisi olla tällainen "lohduke", josta voi saada hetken helpotusta arjen paineisiin. Ja minä en sitten siedä yhtään Pottereiden arvostelemista, ettäs tiedätte.

Miksi sitten Potter kiehtoo? Kirjat ovat aina olleet hyvin monitasoisia ja ne sisältävät upean tarinan lisäksi myös huikeaa yhteiskuntakritiikkiä ja analyysia ihmisluonnosta. Hahmot ovat todentuntuisia, ne toimivat toisaalta arvattavasti ja toisaalta arvaamattomasti kuten ihmiset yleensäkin. Eniten ehkä viehättää Harryn ja kumppaneiden tinkimätön oikeudenmukaisuus. Vääryyttä ei hyväksytä vaan sitä vastaan noustaan taistelemaan vaikka vastassa olisi "tiedät-kyllä-kuka". Sorrettuja, kuten kotitonttuja, autetaan vapauteen ja maahisia kohdellaan samalla kunnioituksella kuin velhoja. Näin murretaan pikkuhiljaa luokkayhteiskuntaa! Meillä olisi paljon oppimista Harryn elämänasenteesta; hän ei tee kompromisseja, kun huomaa epäoikeudenmukaisuutta. Muutoinkin kirjan hahmot ovat toisilleen solidaarisia ja kadehdin sitä turvaverkkoa ja yhteyttä, joka heillä on keskenään.

Kirjat kertovat myös diktatuurisesta yhteiskunnasta, jossa toisinajattelu on kuoleman uhalla kiellettyä. Harry ja ystävät kantavat käsissään unelmaa maailmasta, jossa hyvä voittaa pahan ja jossa kaikilla on hyvä olla. Hmmm...kuulostaapa tutulta. Ilmiselvästi yksi syy, miksi olen niin rakastunut Harry Potteriin, on hänen selkeän vasemmistolainen maailmankatsomuksensa ja toimintansa. Oikeudenmukaisuus, tasa-arvo, heikompien puolustaminen, keskinäinen solidaarisuus, hyinvoinnin tasainen jakaminen...siinä teemoja, jotka löytää Potterin tarinan pinnan alta ja välillä myös ilmeisinä.

Hyvää matkaa Harry ja kumppanit. Kun tarvitsen uskoa parempaan maailmaan, kun tarvitsen taistelutahdon vahvistamista, kun tarvitsen aatekumppanuutta, silloin minä etsin teidät ja hetken taas maailma näyttää paremmalta.